Spraka logotyp

Hej och välkommen!


Du har landat hos mig, copywriter Petra Olausson. Kolla in vad jag kan hjälpa dig med här intill eller lär känna mig bättre.


Om

Jag som driver Spraka heter Petra Olausson och har jobbat med skrivande, kommunikation och webb i snart tretton år. Som frilansare, anställd, genom egen kommunikationsbyrå med anställda och som underkonsult vid andra byråer.

Dessa många erfarenheter av olika arbetssätt och positioner har gjort mig flexibel, och ödmjuk inför de olika förutsättningar vi har i våra kommunikationsprojekt. Det finns alltid en anledning till att saker är som de är idag. Tillsammans med dig gräver jag där ni står och jobbar på att förnya och förbättra.

Vill du veta mer om mig och vad jag gjort tidigare? Skrolla ned!

Har du frågor eller vill boka en presentation? Mejla petra@spraka.ax eller ring +358 457 345 3595.

Väl mött!

Min bakgrund

2011-2016 – Sundsvall

Efter att ha läst två år samhällsvetenskap och tre år datateknik vid Luleå tekniska universitet flyttade jag till Sundsvall och började frilansa som som teknisk skribent.

Min första kund var SSG Standard Solutions Group AB. Jag tog bland annat fram mallar för deras tekniska standarder och utbildade projektledare i en metodik för produktion av teknikinformation.

Som underkonsult till Prat PR hanterade jag pressmeddelanden för ett av världens största elektronikkomponentföretag, Analog Devices.

Jag var också del av en mindre kommunikationsbyrå, som bestod av mig, två vänner och två anställda. Tillsammans designade vi och byggde hemsidor, men också ett helt verksamhetssystem åt eventbolaget Creative Channels AB.

Naturligtvis gjorde vi också trycksaker, bland annat en broschyr åt Coriq AB. Det var faktiskt den första broschyrcopyn jag skrev!

Vid sidan av kommunicerandet drev jag cofficet Loftet, där kunder hyrde arbetsplats per timme, dag, vecka eller månad. Det var ett roligt sätt att ha fler “kollegor” än de jag faktiskt jobbade med. Cofficet finns inte kvar, men jag lyckas inte få bort det från sajten Wifikartan, så där kan du fortfarande kolla in vår lilla kaffemaskin.

Sista året i Sundsvall testade jag på livet som anställd inom en helt annan bransch, då jag som kontorssamordnare vid Sweco byggde upp en ny kontorsorganisation, biträdde Sweo Civils QA-ledare och hjälpte till med fakturering. Det var en otroligt lärorik tid!

2016-2023

2016 flyttade jag till Åland. Först veckopendlade jag till Stockholm där jag jobbade som teknisk skribent för mjukvaruföretaget Opter AB.

2018 tog jag steget till Åland fullt ut och började frilansa som copywriter på ön.

Som sådan har jag jobbat direkt mot kunder, men också haft underkonsultuppdrag åt de lokala byråerna April Kommunikation och Winter samt svenska Panang och Expertinfo.

2024 och framåt

Jag är mitt i mitt entreprenöriella frilansarliv, med plats för nya uppdrag och utmaningar! Sverige är bara en båtresa bort och du når mig enkelt på mejl, Messenger, LinkedIn och telefon.

Jag blickar framåt och ser fram emot att fortsätta utvecklas, tillsammans med dig som behöver min hjälp. Målet är som alltid målgruppsanpassad, snygg och effektiv kommunikation. Och att ha roligt på vägen!

Hör av dig.

På väg till kund i Sverige; i blåsten på Ålands hav.