Spraka logotyp

Hej och välkommen!


Du har landat hos mig, copywriter Petra Olausson. Kolla in vad jag kan hjälpa dig med här intill eller lär känna mig bättre.


Åsikterna om huruvida det är värt att lägga pengar på text eller inte går isär, och det av goda skäl. Jag undrar ibland själv om kvaliteten på text verkligen spelar särskilt stor roll, speciellt inom marknadsföring.

Enligt min erfarenhet är det för vissa företag, och i vissa situationer, inte värt att lägga vare sig tid, energi eller pengar på att jobba fram riktigt bra texter. Jag tänker på branscher där efterfrågan är så stor, att det räcker med att ryktet sprider sig om att man finns så får man alla uppdrag man vill ha och fler därtill. Och sen så finns det företag vars kunder och målgrupper inte kunde bry sig mindre om den fina fasad som välskriven text utgör. Som inte verkar se särskrivningar och stavfel som något som helst problem, utan känner förtroende för avsändarföretaget ändå.

Ja, i själva verket kan det kanske rentav vara positivt att ha uppenbart självskriven text, särskilt i sociala medier. Som när man vill bygga ett litet och personligt varumärke som står nära sin kund.

Återigen hamnar jag att reflektera över det här med texters målgrupper och syften. Det är trots allt dessa två faktorer som avgör hur mycket – och vilken sorts – krut man behöver lägga på text.

Sen har vi förstås det här med budget. Jag tänker att det låter ganska dyrt och besvärligt att “anlita en copywriter” och förstår att många undviker det om de kan. Ju mer man kan göra själv desto bättre. Själv önskar jag ofta att jag hade ett bättre sifferhuvud, så att jag kunde göra min egen bokföring. Det är trots allt jag som är ansvarig för den inför myndigheterna. Men nu har jag inte det, utan är istället tacksam över att ha en Maria som sköter mitt företags ekonomi, så att jag slipper den huvudvärken.

Jag har fullt nog med att skriva texter och bygga webb. Och det är min fasta övertygelse att vi alla behöver få specialisera oss åtminstone litegrann, även jag. Det blir för stressigt annars, för många bollar av olika storlek och form att hantera.

Att vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter skriva texter till företagets hemsida är ingen liten uppgift. Och en hemsida måste man ju ha och en hemsida måste ha texter. Det blir lätt väldigt märkligt annars.

Bra text är bättre än dålig och andra triviala betraktelser

Vad är meningen med text egentligen och behöver man verkligen skribenter för att skriva dem? Jag vet inte, ärligt talat. Men jag tänker att bra text är bättre än dålig, på samma sätt som hela kläder är bättre än trasiga, genomvarm mat är bättre än mat som fortfarande är lite kall inuti och ett fast handslag är bättre än döda fisken. Och den som jobbar med text hela dagarna torde vara både snabbare och vassare på att skriva än den som sköter administration eller sitter i försäljningsmöten.

Vissa saker vet vi bara. Och det är därför ChatGPT blivit så populär: alla har alltid vetat att

  • bra text är viktigt,
  • det är svårt att skriva bra text, och
  • den som kan skriva har ett försprång.

Nu räcker det ofta med en bra idé och välformulerad prompt för att få sig en läsvänlig text. Det är synd att ChatGPT tar bort det viktigaste momentet ur skrivandet bara: tänkandet.

Men jag använder AI själv ibland, för vissa sorters texter, dock inte den här. Jag ville tänka och skriva själv, uttrycka mig med mina egna ord och på mitt eget vis, för att skapa en mer genuin kontakt med dig som läser. Som råkat hamna på min blogg, gud vet hur.

Välskriven text är en självklar hygienfaktor när det kommer till allt här i livet:

  • Information från skola till föräldrar
  • CV:n
  • Inlägg i den lokala Facegruppen för köp och sälj
  • Mejl kollegor emellan
  • Arga lappar i tvättstugan.

De sistnämnda ska dessutom helst vara så fyndiga att någon tar ett foto och lägger upp det på Instagram, att inlägget blir viralt.

Det säger sig självt att välskrivna texter är att föredra framför dåliga även inom marknadsföring. En webbplats, broschyr eller pressmeddelande är bara så bra som sitt innehåll. Ändå ser man så många usla texter därute i världen, så mycket förlorad potential. Texter som, bara en kunnig person fick lägga femton minuter på att snygga till lite, skulle bära hela vägen fram till målet. Ja, förmodligen ännu längre.

Som att om man bara fick micra maten en minut till skulle den patetiska lunchlådan på sextio sekunder transformeras till en god och gemytlig lunch med kollegorna.

Det är den makten som text har. Det är den typen av värderingshöjande faktor som bra text är.

Varför bryr vi oss så mycket om text då?

Vi människor är inte ytligt lagda rent generellt, tvärtom. Vi uppskattar långa affärsrelationer där man kan vara ärlig och ha konstruktiva samarbeten. Vi vill ha genuina vänner som känner oss väl och bli uppskattade för vår insida snarare än vår utsida.

Men i de sammanhang där vi inte hinner gå på djupet måste vi, i brist på annat, gå nästan helt och hållet på det första intryck vi får när vi försöker bedöma olika företeelser. När vi utvärderar en arbetssökande, en potentiell skola för våra barn eller en ny leverantör av växter till kontoret.

Och i den bedömningen är texter ofta avgörande för vem som blir vald. Texterna bär viktig information, men de är framförallt vår röst i en situation där vi själva inte kan närvara. Texten blir våra kläder, vårt handslag, vårt varma leende och givetvis orden vi säger.

Självklart vill du att din text ska vara välklädd och se läsaren stadigt i ögonen, säga “Hej, trevligt att träffas! Jag har ett riktigt bra erbjudande till dig”. Inge förtroende och väcka nyfikenhet, inspirera och locka till samarbete.

Den stora frågan är: klarar du det helt på egen hand? Eller vill du ha lite hjälp på traven?