Spraka logotyp

Hej och välkommen!


Du har landat hos mig, copywriter Petra Olausson. Kolla in vad jag kan hjälpa dig med här intill eller lär känna mig bättre.


Statiska och dynamiska hemsidor

En webbplats består av:

  • Textdokument med källkod, alltså programkod, som bestämmer hur sajten ska se ut och bete sig.
  • De texter, bilder, videos och annat som är själva innehållet.

På en dynamisk webbplats, till exempel en som är byggd i Wordpress, ligger innehållet i en databas, åtskilt från webbplatsens källkod. Varje gång du surfar in på en dynamisk hemsida så kontaktar den databasen och plockar fram de bilder och texter som webbläsaren ska visa dig.

En statisk webbplats är färdig att visas, hela tiden. Innehållet ligger i samma dokument som källkoden och webblsaren har tillgång till det omedelbart då du surfar in på sajten.

Statiska hemsidor är snabba och billiga i drift

Jag jobbar både med dynamiska och statiska webbplatser, men mestadels statiska. Detta eftersom de har många fördelar för just mina kundgrupper:

🟢 De har CMS som gör dem enkla att uppdatera

Det CMS som jag använder för att mina kunder ska kunna logga in och redigera innehållet på sina sajter är minimalistiskt och stilrent. Inga märkliga meddelanden om plugins som behöver uppdateras, bara sidorna och deras innehåll. Det går snabbt och enkelt att logga in och göra det man ska.

🟢 De är snabba

Eftersom statiska sajter har allt sitt innehåll färdigt att servera behöver de inte lägga tid på att hämta det från någon databas. Därför är de mycket snabbare än dynamiska webbplatser.

🟢 De är säkra

Statiska hemsidor innehåller inga konstigheter: inga dynamiska element och inga databaskoplingar. Ingen databas som kan bli hackad. Det gör dem supersäkra, helt utan ansträngning!

🟢 Sökmotorerna älskar dem

Eftersom statiska webbplatser är snabba och säkra älskar sökmotorerna dem, så du har ett försprång vad gäller SEO när du väljer en statisk sajt. Dina konkurrenter med webbplatser byggda i Wordpress, Joomla, Drupal och andra dynamiska plattformar kan slänga sig i väggen när du kommer med din rappa, statiska hemsida 👌

💚 Jag webbredaktörar dem gärna

Jag vet att många gärna pysslar på själva med sina hemsidor, men just mina kunder brukar vilja slippa bry sig så mycket! Lite som jag själv och min bokföring, antar jag. Du kanske också är sådan? Att du bara vill ha en fin hemsida som funkar och liksom “sköter sig själv”? Där texter och bilder rent automagiskt faller snyggt på plats?

Lägg fokus på innehållet

Kostnaderna för hosting och drift av statiska hemsidor är otroligt låga. Det betyder att istället för att betala för teknisk drift – alltså den server som måste köra programkoden för att visa din hemsida – kan du lägga pengarna på annat.

Till exempel kan du prenumerera på mig som webbredaktör. En halvtimme i månaden brukar vara nog för att jag ska kunna hålla din sajt uppdaterad och fräsch!

Det är en tjänst för dig som är mån om hur din verksamhet tar sig ut, att du kan visa upp en professionell helhet samtidigt som du själv kan fokusera på din verksamhet.

Med en webbredaktör som ansvarar för att uppdatera innehållet går det snabbt för dig att få ut nytt material på hemsidan. Du behöver bara mejla över hastigt ihopslängda texter och några bilder du tror kan passa till, så gör jag resten: skriver om texterna så de passar in med övrigt innehåll på hemsidan, väljer, redigerar och beskär bilder korrekt samt publicerar på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Wordpress för dig som vill hantera din hemsida själv

För att kunna ändra design och layout på en statisk hemsida behöver man kunna programmera en del, därför passar statiska webbplatser dåligt för den som inte kan det men som ändå vill hantera sin hemsida själv.

I de fallen gör jag din hemsida i Wordpress och lämnar sedan över den till dig, så att du kan sköta den som du vill när den är klar. Givetvis finns jag tillgänglig för dig och kan hjälpa till med innehåll eller designändringar ändå vid behov.