Spraka logotyp

Hej och välkommen!


Du har landat hos mig, copywriter Petra Olausson. Kolla in vad jag kan hjälpa dig med här intill eller lär känna mig bättre.


Hur lång ska texten vara?

Hur lång ska texten vara? Eller, hur mycket tid har läsaren på sig att läsa?

Det finns många åsikter om hur lång en text bör eller inte bör vara. Många menar att SEO-texter bör vara minst 600 och max 1800 ord långa. Andra påstår att alla digitala texter ska vara korta för att folk ska orka läsa.

Jag tror dock att de flesta lämnat den tanken bakom sig vid det här laget. Nätet kryllar av texter och många är långa, speciellt hos nyhetssajterna. Långa texter går hem – om de är intressanta och relevanta för sin läsare.

Men ibland är det ändå läge att fundera på det här med textens längd. Fast ur en lite annan vinkel, nämligen denna: Hur länge kan och orkar din läsare läsa?

Ordmängd och läshastighet

Den genomsnittliga läshastigheten är 250 ord per minut för en hyfsat välskriven text. Ett A4 rymmer omkring 530 ord. Det betyder att din kollega behöver drygt en timme på sig för att läsa rapporten på 30 sidor som du skrivit. Har hon den tiden?

Eller du vill lägga upp viktig information på företagets webbplats, sådan som det verkligen är viktigt att nya kunder läser. Hur fungerar då dina potentiella kunder? Hur lång tid är de beredda att lägga på att läsa din förköpsinformation? Har dina konkurrenter samma typ av texter och hur långa är de? Det bör såklart gå fortare och enklare att läsa dina texter och kunna lägga en beställning hos dig än hos din konkurrent.

Ordmängden är alltså viktig att ha koll på.

Vad hinner din läsare läsa?

Du kanske har mycket du vill förmedla, men det spelar ju ingen roll om din mottagare inte hinner läsa det du skriver. Därför måste du skapa dig en bild av din läsare och dennes förutsättningar, för att sedan anpassa din text.

Så vem är din läsare? Hur ser hens dagar ut och ungefär vilken tid på dygnet kommer hen läsa det du skrivit? Hur lång tid kan hen tänkas ägna åt din text?

Kom ihåg, 250 ord per minut. Har läsaren fyra minuter på sig medan hon väntar på bussen till padelhallen, ja då kan du servera henne 1000 ord. Men jag skulle säga strax under, för att vara på den säkra sidan.

Oftast vet du inte vem din läsare är eller när hen läser, men att reflektera över personen så konkret som möjligt tar en oftast väldigt långt. Ibland kan mätverktyg berätta saker om din läsare, till exempel hur länge besökare i genomsnitt stannar på en artikelsida på din webbplats. Det är ju toppen, använd alltid data om du kan! Men komplettera med en egen bedömning; tänk dig in i din läsares situation.

När du skrivit för lång text

Kanske har du väldigt mycket information du vill, eller måste, förmedla. Mer än din läsare rimligtvis hinner läsa. Då behöver du jobba med texten. Fundera till exempel över om du kan

• Dela upp texten baserat på målgrupp? Alla kanske inte behöver ta del av exakt allt innehåll? Chefen kan kanske få ett kort PM och den nyanställde en introduktion på två sidor på samma ämne.

• Dela upp texten sekventiellt och servera läsaren en bit i taget, till exempel i flera nyhetsbrev istället för ett och samma.

• Stryka något, oftast kan man faktiskt ta bort en hel del utan att det gör något. Utfyllnadstext.

• Fatta dig kort och kärnfullt, till exempel genom att använda principerna för klarspråk.

Riktvärde för textens längd

Genom att utgå från den genomsnittliga läshastigheten och din mottagares lästid får du ett riktvärde för längden på din text. Och även om det finns fler faktorer att ta hänsyn till när du bestämmer hur lång din text ska vara är det definitivt ett riktvärde värt att beakta!